Luk

Luk
Luk

Luk

L 56 Lov om ændring af lov om tjenestemandslønninger m. m. og klassificering af statens tjenestemandsstillinger i Grønland.

(Ændring af bestemmelser om det grønlandske reguleringspristal m. v.).

Af:
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 586 af 19-12-1980
Efter 1. behandling henvist til et udvalg på 21 medlemmer: Erik Andersen (S), Niels E. Andersen (S), Helle Degn (S), Søren B. Jørgensen (S), Helmar Sørensen (S), Tastesen (S), Ole Thomsen (S), Steenholdt (Grønl.), Janne Normann (RV), Aase Olesen (RV), Ellemann-Jensen (V), Ivar Hansen (V), Burgdorf (KF), Karen Thurøe Hansen (KF), Birgith Mogensen (CD), Inge Krogh (KrF), Ebba Strange (SF), Steen Folke (VS), Poulsgaard (FP) og Dohrmann (FP).

Ved loven samles alle bestemmelser vedrørende beregningen af det grønlandske reguleringspristal i lov om tjenestemandslønninger m. m. og klassificering af statens tjenestemandsstillinger i Grønland.

Loven har primært til formål at skabe hjemmel for en videreførelse af den hidtidige beregningsmåde. I forhold til denne beregningsmåde gennemføres en mindre ændring, idet alle de omhandlede afgiftsbeløb holdes uden for beregningen, hvor der ifølge den tidligere lovgivning kun har skullet foretages fradrag for de afgiftsændringer, der er gennemført siden 1957. Denne ændring er først og fremmest af teknisk karakter og vil bringe beregningsformen nærmere den for det danske reguleringspristal gældende.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste ministeren for Grønland følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»Det grønlandske reguleringspristal, der benyttes ved dyrtidsregulering af tjenestemandslønninger m. v. i Grønland, beregnes af Danmarks Statistik med priserne i januar 1975 som basis. De øvrige principper vedrørende beregningen er fastlagt i den grønlandske tjenestemandslov af 1964 samt udbygget ved senere ændringslove til lov for Grønland om indførselsafgifter m. v.

Pr. 1. januar 1980 er skatte- og afgiftsområdet overtaget af Grønlands hjemmestyre, således at ændringer af indførselsafgifter for fremtiden vil ske ved landstingslov.

Da spørgsmål vedrørende beregningen af reguleringspristallet imidlertid fortsat må anses at være et anliggende, der henhører under rigsmyndighederne, og da det fortsat må anses for ønskeligt, at også fremtidige afgiftsændringer i lighed med, hvad der er tilfældet ved beregningen af det danske reguleringspristal, holdes uden for beregningen af det grønlandske reguleringspristal, har det været nødvendigt at fremsætte nærværende lovforslag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 137 stemmer, medens 3 (VS) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Ole Thomsen (S), Ivar Hansen (V), Johannes Burgdorf (KF), Kristen Poulsgaard (FP), Ebba Strange (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD) og Alfred Hansen (DR)