Luk

Luk
Luk

Luk

L 4 Lov om midlertidige statstilskud til visse strukturforbedringer m.m. inden for fiskeriet

Af: Fiskeriminister Henning Grove (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 154 af 11-04-1984
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Loven er en videreførelse af lov nr. 177 af 3. maj 1979 og lov nr. 199 af 29. april 1981, idet der er foreslået en række ændringer med baggrund i den seneste udvikling inden for fiskerierhvervet og vedtagelsen af en 3-årig fiskeristrukturpolitik i EF.

Loven udvides til at omfatte tilskud til omlægning af fiskeri. Formålet er bl.a. at kunne medvirke til, at fiskeriindsatsen omlægges i situationer, hvor det hidtidige fiskeri må indskrænkes, navnlig på grund af fiskerireguleringer eller andre bevaringsforanstaltninger.

Ifølge Det europæiske økonomiske Fællesskabs forordning om en fælles foranstaltning til omstrukturering, modernisering og udvikling af fiskeriet og udvikling af akvakulturen kan der af EF-midler ydes tilskud til modernisering og nybygning af fiskerfartøjer og til akvakulturanlæg. Det er bl.a. en forudsætning for at opnå tilskud, at medlemsstaten yder støtte til det pågældende projekt. Efter den tidligere lov (L 199 1981) kunne der ydes tilskud til moderniseringer af fiskerfartøjer, men ikke til nybygning af fartøjer eller til akvakulturanlæg. Loven udvides derfor til at omfatte disse to områder, dog således at det er en betingelse for tilskud til akvakulturanlæg, at der fra EF er givet tilsagn om støtte.

Den hidtidige lovs bestemmelser om tilskud til investeringer, der øger produktiviteten ved fangsternes behandling og til investeringer, der medfører en væsentlig bedre energiudnyttelse, videreføres uændret.

Tilskudsprocenten er fastsat som en højeste sats på 25 pct., dog 40 pct. for energibesparende foranstaltninger. Tilskud vil blive ydet med varierende satser, idet der vil blive foretaget en prioritering bl.a. under hensyn til mængden af ansøgninger, muligheden for at opnå EF-tilskud samt en vurdering af den enkelte ansøgning.

I betænkningen blev der af et mindretal (SF) stillet ændringsforslag om, at der ikke bør kunne gives tilskud til nybygning af fiskerfartøjer samtidig med, at der gives ophugningsstøtte. Disse forslag blev forkastet ved 2. behandling.

Lovforslaget var en genfremsættelse af et i 1. samling fremsat forslag (se 1. samling A.II. nr. 12).

Ved 3. behandling blev lovforslaget, der blev behandlet sammen med forslag til lov om tilskud til kapacitetstilpasning inden for fiskeriet (se nærmest foranstående sag), vedtaget med 115 stemmer (S, KF, V, RV, CD og KrF) mod 25 (SF, FP og VS).
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Henning Andersen (KF), Svend Heiselberg (V), Steen Gade (SF), Addi Andersen (CD), Hans Larsen-Ledet (RV), Ove Jensen (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)