Luk

Luk
Luk

Luk

B 71 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af et menneskerettighedscenter i Danmark.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Folketingsbeslutningen havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at søge afsat de fornødne midler til oprettelse og drift af et menneskerettighedscenter i Danmark.

Centret, der oprettes som en selvejende institution, skal have til formål

- at skabe en selvstændig og uafhængig dansk forskningsindsats på menneskerettighedsområdet,

- at afholde og fremme undervisning på alle niveauer inden for området, herunder folkeligt oplysningsarbejde,

- at forestå formidling af information i øvrigt til brug for de frivillige organisationer, forskere, offentlige myndigheder samt den interesserede offentlighed, herunder ved opbygning af offentlige biblioteksfaciliteter og et edb-baseret dokumentationscenter,

- at fremme koordinationen mellem og bistand til de frivillige organisationers arbejde med menneskerettigheder og menneskerettighedsdokumentation og

- at støtte og udbygge nordisk og andet internationalt samarbejde på menneskerettighedsområdet.

De fornødne midler til centrets drift andrager ca. 3 mill. kr. pr. år, medens de særlige etableringsudgifter andrager ca. 1 mill. kr.«.

I udvalgets betænkning over forslaget er bl.a. anført følgende om forudsætningerne for den af udvalget tilkendegivne indstilling om forslagets uændrede vedtagelse:

»Udvalget finder det væsentligt for centrets funktion, at det henlægges til et ministerium, der har erfaring vedrørende forskning, oplysning og undervisning. Centret foreslås oprettet i tilknytning til Københavns Universitet. Med hensyn til opbygning af biblioteks- og dokumentationsfaciliteter anbefales, at dette sker i samråd med Rigsbibliotekarembedet og DANDOK, Statens udvalg for Videnskabelig og Teknisk Information og Dokumentation.

Udvalget lægger vægt på, at der efter en 5-årig periode foretages en vurdering af centrets indsats, herunder den forskningsmæssige aktivitet, og i forbindelse hermed overvejes muligheden for at styrke indsatsen, at centerrådet med henblik herpå udpeger et fagkyndigt evalueringsudvalg, hvori der kan indgå medlemmer fra udlandet, og at den fagkyndige vurdering foretages pr. årsskiftet 1992-93 og fremsendes til Folketinget.«

Beslutningsforslaget vedtaget med 123 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 4 (FP).
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Per Stig Møller (KF), Bjørn Elmquist (V), Leif Hermann (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Niels Bollmann (CD), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Keld Albrechtsen (VS)