Luk

Luk
Luk

Luk

L 34 Forslag til lov om etablering af et udvalg om forsvarets og politiets efterretningstjenester.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1987-88 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 378 af 06-06-1988
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at der etableres et udvalg, der har til formål at have indseende med forsvarets og politiets efterretningstjenester. Udvalget udgøres af 5 folketingsmedlemmer, der udpeges af de partier, som har sæde i Folketingets Præsidium. Regeringen skal holde udvalget underrettet om indholdet af de retningslinier, der er gældende for efterretningstjenesternes virksomhed. Endvidere skal regeringen holde udvalget orienteret om væsentlige omstændigheder af sikkerhedsmæssig karakter eller vedrørende udenrigspolitiske spørgsmål, som er af betydning for efterretnngstjenesternes virksomhed. Denne orientering sker under hensyntagen til de særlige forhold, som gør sig gældende for efterretningsvirksomhed.

Udvalget kan efter loven enten mundtligt eller skriftligt over for regeringen tilkendegive sin opfattelse vedrørende de spørgsmål, som tages under behandling i udvalget.

Den bevillingsmæssige kontrol med efterretningstjenesternes virksomhed falder uden for udvalgets indseende, men udvalget kan i forbindelse med indhentning af oplysninger hos regeringen også blive gjort bekendt med generelle bevillingsmæssige aspekter i relation til efterretningstjenesterne.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at dets formål var at forøge den politiske indsigt i efterretningstjenesternes virksomhed, men at dette skulle ske under forudsætning af, at ansvaret for tjenesterne som hidtil udelukkende påhvilede regeringen.

Lovforslaget vedtaget med 105 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD og KRF) mod 16 (FP).
Partiernes ordførere
Søren Hansen (S), Grethe Fenger Møller (KF), Ebba Strange (SF), Annette Just (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)