Luk

Luk
Luk

Luk

L 105 Forslag til lov om ophævelse af lov om et hovedstadsråd.

Af: Indenrigsminister Thor Pedersen (V)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 106 og L 32.

Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven fastsætter bestemmelser om, at Hovedstadsrådet nedlægges med virkning fra 1. januar 1990. Nedlæggelse af Hovedstadsrådet betyder en decentralisering af opgavevaretagelsen, således at amtskommunerne i hovedstadsområdet får samme beføjelser som i det øvrige land.

Da der med lovens vedtagelse skal ske en afvikling af en form for fællesskab mellem de 5 amtskommuner og kommuner, er det derfor i loven fastsat, at der sker en opgørelse og fordeling af aktiver og passiver på samme måde som ved ophævelse af kommunale fællesskaber oprettet i henhold til den kommunale styrelseslov.

En undtagelse fra dette princip er, at aktiverne og passiverne vedrørende Hovedstadsrådets væsentligste aktivitet, trafikselskabet HT, holdes uden for opgørelsen og fordelingen. Reglerne om selskabet og om hovedstadsområdets kollektive persontrafik er fastlagt i en særskilt lov. Se forslag til lov om hovedstadsområdets kollektive persontrafik (L 102).

Lovforslaget vedtaget med 58 stemmer (KF, V, FP, RV, CD og KRF) mod 42 (S og SF).
Partiernes ordførere
Henning Rasmussen (S), Flemming Jensen (KF), Christian Mejdahl (V), Asbjørn Agerschou (SF), Jane Oksen (FP), Marianne Jelved (RV), Lis H. Noer (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)