Luk

Luk
Luk

Luk

L 199 Forslag til lov om mælk, mælkeprodukter, margarine m.v.

(mælkeproduktloven).

Af: Landbrugsminister Laurits Tørnæs (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven omfatter produktion, tilvirkning, forhandling, pakning, mærkning, opbevaring, transport samt indførsel og udførsel af mælk til konsum, mælkeprodukter, margarine m.v.

Lovens formål er ud over en sammenskrivning tillige en forenkling og modernisering af bestemmelserne.

Loven bemyndiger landbrugsministeren til at kunne pålægge virksomhederne at gennemføre en egenkontrol for egen regning. På baggrund af de igangværende overvejelser om en modernisering af levnedsmiddelkontrollen giver loven desuden mulighed for at henlægge opgaver til andre offentlige myndigheder.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget var det en opfølgning af Administrations- og Personaledepartementets betænkning (nr. 1217 af marts 1991) om 'Modernisering af Levnedsmiddelkontrollen i Danmark'.

I betænkningen foreslog man at sammenskrive Landbrugsministeriets nugældende love vedrørende mælkeprodukter og margarine til én lov som led i en forenkling.

Lovforslaget skulle afløse følgende love:

- Lov nr. 186 af 30. marts 1973 om tilvirkning og forhandling engros m.m. af mejeriprodukter (mejeriproduktloven).

- Lov nr. 175 af 7. maj 1975 om mælk og konsummælkprodukter (konsummælkloven).

- Lov nr. 189 af 9. maj 1984 om margarine m.v. (margarineloven).

For at opnå en bedre lovsystematik foreslog man desuden, at loven skulle indeholde de bestemmelser i lovbekendtgørelse nr. 61 af 2. februar 1988 om indførsel og udførsel af levende dyr m.v., som vedrører de produkter, der omtales i lovforslaget.

I Administrations- og Personaledepartementets betænkning nr. 1217 blev det foreslået at gennemføre en obligatorisk egenkontrol på hele levnedsmiddelområdet. I en række EF-direktiver, der vedrører produkter omhandlet af lovforslaget, stilles der krav om henholdsvis offentlig kontrol, egenkontrol og offentligt tilsyn med virksomhedernes egenkontrol. Der henvises her til direktiv om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked (89/662/EØF), direktiv om sundhedsmæssige og veterinærpolitimæssige problemer i forbindelse med handelen inden for Fællesskabet med varmebehandlet mælk (85/397/EØF) og direktiv om offentlig kontrol med levnedsmidler (89/397/EØF).

Lovforslaget indeholdt de bestemmelser, der var nødvendige for at efterkomme betænkningens anbefalinger og de relevante direktivbestemmelser.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 120 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Helen Jørgensen (S), Christian Mejdahl (V), Jens Peter Rønholt (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Svend Aage Jensen (CD) og Henning Lysholm (KrF)