Luk

Luk
Luk

Luk

L 330 Forslag til lov om ændring af lov om hovedstadsområdets kollektive persontrafik.

Af: Trafikminister Helge Mortensen (S)
Samling: 1992-93
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Ifølge lovforslaget skulle Hovedstadsområdets Trafikselskab (HT) løbende kunne udbyde den almindelige rutekørsel med bus i hovedstadsområdet. Det var forudsat, at 100 pct. af kørslen var udbudt senest 1. juli 1997, således at andelen af den udbudte kørsel blev forøget med ca. 15 pct. årligt fra de ca. 45 pct., der i den gældende lov var forudsat at være nået den 1. april 1994.

Ifølge lovforslaget skulle - i modsætning til gældende lov - HT (Busdivisionen), DSB, privatbanerne og andre offentlige virksomheder kunne byde på den udbudte kørsel.

I lovforslagets bemærkninger var der bl.a. anført følgende:

»HT har i overensstemmelse med den fastsatte tidsplan foretaget offentligt udbud af den almindelige rutekørsel, så der i dag er udliciteret lidt over 30 pct. af HT's samlede kørsel.

Med vedtagelsen i 1989 af den gældende lov blev der indført en ny ledelsesform for HT med henblik på at give HT større frihed til rationel virksomhedsledelse.

Det har derfor været naturligt at overveje, hvorledes HT's incitament kan bibeholdes samtidig med, at fordelene ved offentligt tilbud bevares. En umiddelbar løsning på dette problem vil kunne opnås ved at give HT mulighed for selv at byde på den kørsel, der skal udbydes offentligt.«

Udvalgsarbejdet var i høj grad præget af diskussioner om lovligheden af den i lovforslaget foreslåede ordning, og Trafikudvalget fik ikke afgivet betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Svend Heiselberg (V), Kaj Ikast (KF), Tommy Dinesen (SF), Ernst B. Schmidt (FP) og Sonja Albrink (CD)