Luk

Luk
Luk

Luk

L 38 Forslag til lov om statsgaranti og ydelsestilskud vedrørende høsttabslån til tørkeramte jordbrugere.

Af: Landbrugsminister Laurits Tørnæs (V)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 39.

Efter 1.beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Loven bemyndiger landbrugsministeren til efter nærmere angivne regler at yde garanti for lån i Dansk Landbrugs Realkreditfond til jordbrugere ramt af tørken i 1992. Hertil afsættes i loven en ramme på 500 mio. kr.

Endvidere bemyndiger loven landbrugsministeren til efter nærmere angivne regler at yde tilskud til betaling af ydelsen på lånet.

Lovforslaget indgik i pakken af foranstaltninger til afhjælpning af jordbrugserhvervenes høsttabsproblemer.

Af den skriftlige fremsættelse fremgik, at baggrunden for pakken var sommerens langvarige tørkeperiode med ringe nedbør i planternes vækstperiode. Som følge heraf lå udbyttet af landbrugets vegetabilske produktion i 1992 efter de foreliggende skøn ca. 25 pct. under det gennemsnitlige udbytte for de 3 forudgående år.

Opgjort som produktionsværdi blev tabet anslået til 5,5 mia. kr. Der var endvidere ekstraordinære vandingsomkostninger, der skønsmæssigt blev anslået til 180 mio. kr.

Nedgangen i kornhøsten udgjorde ca. 30 pct. i sammenligning med de 3 forudgående år og ca. 26 pct. i sammenligning med de 5 forudgående år. Udbyttetabet var størst for vårsæd. Der var endvidere betydelige udbyttetab for andre afgrøder.

I skovbruget havde den langvarige tørkeperiode medført nedsat tilvækst, forringelse af vedkvaliten samt en øget planteafgang i kulturer etableret de seneste 5 år.

Pakken omfattede endvidere:

- Landbrugsministerens forslag til lov om indkomststøtte (L 39).

- Skatteministerens forslag til lov om ændring af lov om investeringsfonds(frigivelse af investeringsfondsmidler) L 26).

- Skatteministerens forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af selvstændige erhvervsdrivende
(Overskydende virksomhedsskat) (L 25).

- En ændring af bekendtgørelsen om skovforbedrende foranstaltninger.

Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Henrik Dam Kristensen (S), Christian Mejdahl (V), Jens Peter Rønholt (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Svend Aage Jensen (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Henning Lysholm (KrF)