Luk

Luk
Luk

Luk

L 52 Forslag til lov om ændring af lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v.

(Gennemførelse af ændringer til 4. og 7. selskabsretsdirektiv samt undersøgelse af regnskaber m.v.).

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven vedrører interessentskaber og kommanditselskaber, hvori alle personligt hæftende deltagere, dvs. at interessenter og komplementarer er organiseret som aktieselskaber, kommanditselskaber eller anpartsselskaber. De nævnte selskaber forpligtes til at udarbejde, lade revidere og offentliggøre årsregnskaber m.v.

Herudover medfører loven, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen får adgang til at undersøge de årsregnskaber, der indsendes til styrelsen. Herved ændres der dog ikke på det forhold, at det fortsat er selskabsledelsernes ansvar, at selskaberne lever op til lovens krav og i modsat fald revisors pligt at tage fornødent forbehold i revisionspåtegningen.

Loven medfører endvidere, at det tillades, at de almindelige årsregnskaber nu kan suppleres med opstillinger og regnskaber i ECU ud over den normale møntsort for selskaberne.

Ligeledes bliver der ved loven indført en række undtagelsesmuligheder for noteoplysninger m.v. for små selskaber. Endelig sker der med loven en ajourføring af størrelseskriterierne for, hvad der teknisk set regnes for små og mellemstore virksomheder inden for området for EF-direktivet 90/604/EØF.

Lovforslaget har til formål at gennemføre 2 EF-direktiver, der begge ændrer bestemmelser i 4. og 7. selskabsretsdirektiv (78/660/EØF og 83/349/EØF) om aktie- og anpartsselskabers årsregnskaber og koncernregnskaber. De pågældende 2 EF-direktiver er henholdsvis Anvendelsesområdedirektivet 90/605/EØF og Undtagelsesdirektivet 90/604/EØF.

Samtidig skal lovforslaget ses som et ønske om at justere Erhvervs- og Selskabsstyrelsens adgang til at undersøge de årsregnskaber, der indsendes til styrelsen med henblik på overtrædelser af selskabslovene og bogføringsloven.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 160 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV, KRF og Hans Erenbjerg (UP)).
Partiernes ordførere
Vibeke Storm Rasmussen (S), Erik Larsen (V), Kai Dige Bach (KF), Tommy Dinesen (SF), Tom Behnke (FP), Sonja Albrink (CD) og Henning Lysholm (KrF)