Luk

Luk
Luk

Luk

L 234 Forslag til lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber m.v. (selskabsskatteloven), lov om beskatning af fonde og visse foreninger (fondsbeskatningsloven), lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber, lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v. og lov om fonde og visse foreninger.

(Selskabstømninger m.v.).

Af: Skatteminister Ole Stavad (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven medfører en række ændringer i selskabsskattelovgivningen samt i selskabslovgivningen i øvrigt.

Der er i hovedtrækkene tale om følgende ændringer:

Med henblik på at begrænse de aktive selskabstømmeres mulighed for at købe selskaber til tømning, er det vedtaget, at den, der overdrager eller rådgiver ved overdragelse af kapitalandele i et selskab til overpris, hæfter for selskabets skattegæld på overdragelsestidspunktet. Hæftelsen kan kun gøres gældende, hvis der forgæves er forsøgt udlæg hos selskabet. Hvis overdrageren er et selskab m.v., der ikke er fuldt skattepligtigt her i landet, kan hæftelse gøres direkte gældende mod personer og selskaber, der er fuldt skattepligtige her i landet, i det omfang disse direkte eller indirekte har medbestemmelse over det overdragende selskab. Hvis overdrageren eller rådgiveren gør indsigelse, kan hæftelse kun gøres gældende efter Ligningsrådets bestemmelse. De nye hæftelsesbestemmelser har virkning, hvis der indgås bindende aftale om overdragelse den 4. juli 1994 eller senere.

Loven medfører endvidere, at indkomståret for selskaber og foreninger m.v. fremover skal udløbe med udgangen af et kvartal. Der sker herved en tilnærmelse til moms- og lønsumsafgiftslovene, hvor afgiftsperioden er kvartalet. Kravet gælder for alle selskaber, der stiftes eller anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 4. juli 1994 eller senere. Kravet gælder også for selskaber, der får omlagt indkomståret den 4. juli 1994 eller senere, samt selskaber, der den 4. juli 1994 eller senere tømmes for egentlig erhvervsmæssig aktivitet, dog først fra og med det indkomstår, der følger efter det indkomstår, hvori selskabet overgår til udelukkende eller i væsentlig grad ikke at have erhvervsmæssig aktivitet. Ligningsrådet kan dispensere fra kravet, når særlige forhold for selskabet eller foreningen m.v. tilsiger dette.

Fristen for indsendelse af selvangivelse er i de fleste tilfælde forkortet til 6 måneder efter indkomstårets udløb, idet fristen for selskaber med fremadforskudt indkomstår dog er mellem 3 og 6 måneder som hidtil. De ændrede selvangivelsesfrister har virkning for indkomstår, der afsluttes den 4. december 1994 eller senere.

Skatteministeren kan fastsætte regler om, at selskabet skal sættes i skat i en anden kommune end den kommune, hvori selskabet er registreret som hjemmehørende, når særlige omstændigheder taler derfor.

Formålet med loven er dels at bidrage til imødegåelse af fremtidige selskabstømninger, dels at bidrage til nedbringelse af selskabsskatterestancer.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 119 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)).
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Svend Heiselberg (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Thoft (SF), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Sonja Albrink (CD), Bjarne Ørum (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)