Luk

Luk
Luk

Luk

L 172 Forslag til lov om ændring af lov om tilskud til produktudvikling af jordbrugs-, skovbrugs- og fiskeriprodukter m.v.

(Udskillelse af skov og udvidelse med markedsføring).

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven udskiller den del af produktudviklingsloven, der vedrører skovbruget og træindustrien, udvider loven således, at det bliver muligt at yde tilskud til markedsføring af jordbrugs- og fiskeriprodukter, åbner mulighed for, at der i det primære jordbrug kan ydes tilskud på op til 600.000 kr. til enkeltpersoners projekter, samt indebærer, at der sker en udskydelse af den generelle lovrevision til folketingsåret 1998-99.

Baggrunden for lovforslaget var, at sager vedrørende produktudvikling i det primære skovbrug og træindustrien ved kgl. anordning af 13. oktober 1994 blev overført til Miljø- og Energiministeriet, og at tilskud til disse aktiviteter forventedes overført til skovloven.

Endvidere havde lovforslaget til hensigt som opfølgning på GATT-aftalen at styrke fødevaresektorens internationale konkurrenceevne. Forslaget var således udformet med henblik på i særlig grad at følge op på de muligheder, der var til stede inden for den fælles landbrugspolitik med hensyn til at understøtte danske fødevarevirksomheders markedsføring, jf. landbrugsafsnittet i GATT-aftalen.

Lovforslaget var en del af den danske gennemførelse af Rådets forordning nr. 1527/95 om udligning som følge af fald i omregningskurserne for bestemte valutaer. Ordningen med tilskud til markedsføring af jordbrugs- og fiskeriprodukter kunne indføres under forudsætning af, at Europa-Kommissionen godkendte ordningen som værende i overensstemmelse med ovennævnte forordning nr. 1527/95 samt statsstøttereglerne i Traktaten om Den Europæiske Union.

Forslaget om at forhøje det tilskud, der i det primære jordbrug kunne ydes til enkeltpersoners projekter, skyldtes, at projekterne var blevet mere kapitalkrævende.

Baggrunden for udskydelsen af den generelle lovrevision til folketingsåret 1998-99 var, at produktudviklingsloven løbende var blevet revideret siden 1992, og at det herefter ville være muligt at foretage en samlet evaluering af alle lovændringer.

Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (S, V, KF, SF, RV, EL og CD) mod 5 (FP og DF).
Partiernes ordførere
Eva Birgitte Fatum (S), Peter Hansen-Nord (V), Lene Espersen (KF), Kristen Touborg (SF), Gunhild Husum (RV), Bent Hindrup Andersen (EL) og Annette Just (FP)