Luk

Luk
Luk

Luk

L 95 Forslag til lov om Danmarks Forskningsråd og offentlige forskningsudvalg og ændring af lov om Forskningspolitisk Råd og forskningsråd.

Af: Forskningsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1995-96
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Forskningsudvalget (FKU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Lovens formål er at fremme og koordinere dansk forskning gennem oprettelse af Danmarks Forskningsråd og et antal offentlige forskningsudvalg.

Danmarks Forskningsråd skal yde overordnet rådgivning om dansk og international forskning, herunder den nationale forskningsstrategi, forskningsbevillinger, rammebetingelser for forskning, og om Danmarks rolle i internationalt forskningssamarbejde m.v.

Danmarks Forskningsråd afgiver senest den 1. oktober 1996 indstilling til forskningsministeren om forskningsrådene.

De offentlige forskningsudvalg rådgiver den minister, der har nedsat udvalget, om ministeriets sektorforskning m.v.

Det fremgik af de skriftlige bemærkninger til lovforslaget, at regeringen havde besluttet at udforme en national forskningsstrategi, hvor politikere fastlagde de overordnede forskningspolitiske mål og prioriteringer.

For at kunne nå disse mål måtte Folketing og regering have et effektivt og sammenhængende rådgivningssystem, der kunne rådgive myndigheder og politikere om dansk forsknings styrkepositioner og muligheder.

OECD havde ligeledes i 1994 anbefalet, at der blev skabt en klarere arbejdsfordeling i rådgivningssystemet.

Lovforslaget vedtaget med 103 stemmer (S, V, SF, RV, FP, EL, CD og DF) mod 19 (KF).
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Henning Urup (V), Jens Jørgensen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Addi Andersen (CD), Bruno Jerup (EL) og Tom Behnke (FP)