Luk

Luk
Luk

Luk

L 179 Forslag til lov om gennemførelse af Europolkonventionen.

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

Loven gennemfører konventionen af 26. juli 1995 om oprettelse af en europæisk politienhed (Europolkonventionen) i dansk ret. Endvidere gennemfører loven protokollen af 23. juni om præjudiciel fortolkning
ved De Europæiske Fællesskabers Domstol af Europolkonventionen.

Ifølge konventionen er Europols hovedopgave at lette den politimæssige efterforskning gennem et system for udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes politimyndigheder til brug for bekæmpelse af grov
international kriminalitet. Til brug for udførelsen af sine opgaver skal Europol føre en række registre, bl.a. et informationssystem og et analysesystem.

Endvidere indeholder konventionen nærmere regler om behandling af oplysninger, herunder om beskyttelse og sikring af personoplysninger i Europols registre.

I bemærkningerne til lovforslaget hed det bl.a., at regeringen fandt, at det var nødvendigt at styrke det internationale politisamarbejde for at forebygge og bekæmpe den internationaliserede organiserede kriminalitet, og at Europol efter regeringens opfattelse var et effektivt redskab i denne forbindelse.

Lovforslaget vedtaget med 89 stemmer (S, V, KF, RV og CD) mod 23 (SF, FP, EL, DF og Frank Dahlgaard (KF)).
Partiernes ordførere
Else Marie Mortensen (S), Bertel Haarder (V), Gitte Seeberg (KF), Anne Baastrup (SF), Bjørn Elmquist (RV), Tom Behnke (FP), Keld Albrechtsen (EL) og Kristian Thulesen Dahl (DF)