Luk

Luk
Luk

Luk

F 57 Hvad kan regeringen oplyse om regeringens planer for anvendelse af organisk affald og restprodukter til energi- og transportformål, og hvad er regeringens strategi for at indføre brint i energi- og transportsektoren?

Til: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Samling: 2003-04
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag til vedtagelse:

V 107. Af Anne Grete Holmsgaard (SF), Torben Hansen (S), Martin Lidegaard (RV) og Bodil Kornbek (KD).

Fremsat ............. FF 11373
Bortfaldet ............. FF 11392

V 108. Af Kim Andersen (V), Aase D. Madsen (DF) og Helle Sjelle (KF).

Fremsat ............. FF 11374
Vedtaget .............. FF 11392

Fuld tekst:

V 107. Af Anne Grete Holmsgaard (SF), Torben Hansen (S), Martin Lidegaard (RV) og Bodil Kornbek (KD):

»Folketinget opfordrer regeringen til at droppe sin 0 pct.-udmelding til EU om biobrændstoffer og til at fremlægge en strategi for nedbringelse af transportsektorens afhængighed af olie til fordel for brint og andre bæredygtige drivmidler. Strategien fremlægges i folketingssamlingen 2004-05 og baseres på følgende:

- En plan for, hvordan brint produceret på vedvarende energi gradvist kan indfases som brændstof til biler.

- En plan for, hvordan der på det kortere sigt kan suppleres med biobrændstoffer, der især produceres på basis af affald, restprodukter og spildevand fra industri, landbrug og husholdninger og flerårige afgrøder.

- En beskrivelse af, hvorledes strategien understøtter Danmarks og EU's miljø- og naturmålsætninger og vandrammedirektivet.

- En styrket F & U-indsats for at nyttiggøre energiindholdet i affald, restprodukter og spildevand og for at udvikle brint- og brændselscelleteknologi.

- Hvordan planen kan understøttes af afgiftsomlægninger, der er provenuneutrale.

I strategien redegøres der endvidere for, hvilke initiativer regeringen har taget siden 2004 for at få EU til at stille krav om øget energieffektivitet i biler.«

V 108. Af Kim Andersen (V), Aase D. Madsen (DF) og Helle Sjelle (KF):

»Folketinget konstaterer, at der i dag sker en omfattende udnyttelse af biomasse og affalds- og restprodukter til energiformål, og at udnyttelsen forventes at stige i de kommende år.

Folketinget ser frem til at modtage en handlingsplan for den fremtidige energiinfrastruktur senest den 1. marts 2005. Folketinget konstaterer med tilfredshed, at handlingsplanen vil tage udgangspunkt i langsigtede analyser frem mod 2025, således at også den fremtidige anvendelse af nye energiteknologier, herunder inden for biomasse- og affaldsanvendelse, brint og transport, vil blive belyst.«

Afstemning:

V 108 vedtaget med 57 stemmer (V, DF og KF); 49 (S, SF, RV, EL og KD) stemte hverken for eller imod.

V 107 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Kim Andersen (V), Torben Hansen (S), Aase D. Madsen (DF), Helle Sjelle (KF), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Keld Albrechtsen (EL)