Luk

Luk
Luk

Luk

L 160 Lov om foderstoffer.

Af: Landbrugsminister Poul Dalsager (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 340 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget. Loven, der i vid udstrækning er en bemyndigelseslov, tilsigter en modernisering og smidiggørelse af foderstoflovgivningen, således at regler om foderstoffer løbende kan tilpasses såvel den tekniske og ernæringsfysiologiske udvikling som harmonise- ringsarbejdet i fællesmarkedet.

Loven, der erstatter loven af 1962 om handel med foderstoffer, angiver allerede ved titelændringen, at den ikke udeukkende tager sigte på handel med foderstoffer, men også i et vist omfang omhandler produktion af foderstoffer og kontrol hermed.

Det fastslås i § 1, at der ved foderstoffer i denne lov forstås alle produkter, som er bestemt til opfodring (dog ikke af fisk). §§ 2-10, der omhandler almindelige bestemmelser, giver især regler om oplysningspligt ved ethvert salg af foderstoffer, og der fastsættes regler for disse oplysningers karakter og omfang. I § 9 fastslås, at landbrugsministeren kan udfærdige sådanne forskrifter, som er nødvendige for at gennemføre de af Det europæiske økonomiske Fællesskab udstedte direktiver og beslutninger, eller som er nødvendige for at anvende de af Fællesskabet udstedte forordninger. Regler om et rådgivende foder stol udvalg er givet i § 10, der har følgende indhold:

„§ 10. Landbrugsministeren nedsætter et foderstofudvalg med repræsentanter for forbruger- og producentorganisationer samt den teknisk-biologiske sagkundskab og statens foderstofkontrol.

Stk. 2. Udvalget skal bistå ministeren ved gennemførelse af denne lov samt følge udviklingen inden for den biologisktekniske forskning på foderstofområdet og fremsætte indstilling til ministeren om sådanne foranstaltninger på dette område, som det finder fornødne, herunder bl. a. om ændring af de oplysninger, der skal gives ved salg af foderstoffer, og om kontrolforanstaltninger."

I § 11 er fastsat bestemmelser om foderstoffernes emballering samt om, hvorledes de foreskrevne oplysninger skal medfølge varerne. §§ 12 og 13 omhandler regler for ublandede foderstoffer, og det bestemmes, at der kan udarbejdes en fortegnelse over sådanne omfattende foderstoffets navn, beskrivelse og krav med hensyn til dets indhold. Regler om foderblandinger findes i §§ 14-17 og om tilsætningsstoffer i §§ 18 og 19. Regler om analytiske laboratorier og deres autorisation findes i § 20, medens §§ 21 og 22 omhandler tilsyn m.v. Det fremgår heraf, at tilsynet med, at de i loven indeholdte og i medfør af denne påbudte bestemmelser overholdes, føres af statens foderstofkontrol. Endelig er der i lovens § 23 fastsat visse straffebestemmelser.

Landbrugsministeren oplyste ved fremsættelsen, at lovforslaget indholdsmæssigt ganske svarede til et af venstreregeringen i folketingsårets 1. samling fremsat lovforslag med samme titel (se nærværende årbog, 1. samling, A.II. nr. 60).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 140 stemmer.
Partiernes ordførere
H. Buchart Petersen (S), Svend Karlskov Jensen (V), Ove Jensen (FP), Svend Haugaard (RV) og Oluf von Lowzow (KF)