Luk

Luk
Luk

Luk

L 44 Lov om ændring af lov om bygningsmæssige civilforsvarsforanstaltninger.

(Ændring af sikringsrumspligtens geografiske afgrænsning).

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 649 af 19-12-1984
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Ved loven ophæves begrænsningen af sikringsrumspligten til de af indenrigsministeren udpegede byzoner, således at pligten gælder overalt i landet.

Samtidig foretages en reduktion af antallet af krævede sikringsrumspladser i de nuværende sikringsrumspligtige områder ved nyopførelse af bolig- og erhvervsbyggeri.

Om baggrunden for lovforslaget oplyser indenrigsministeren i sin fremsættelsestale:

»Lovforslaget fremsættes som led i den indgåede aftale mellem regeringspartierne, socialdemokratiet og det radikale venstre om civilforsvarets ordning for 3 års perioden 1. januar 1985 til 31. december 1987.

Baggrunden er, at forligspartierne i vurderingen af den militære trussel har fundet det utilstrækkeligt, at pligten i dag til at opføre bygherrefinansierede sikringsrum er begrænset til byggeri i byzonerne i 129 af landets 275 kommuner. De gældende regler giver kun mulighed for at fastsætte sikringsrumspligt ved byggeri i byzoner. Lovforslaget er derfor nødvendigt for at inddrage de arealer i landet, som ikke er byzoner.

Det er i civilforsvarsforliget forudsat, at de hidtil friholdte byzoneområder og landzoneområderne bliver omfattet af sikringsrumspligten ved opførelse af visse typer nybyggeri. Herved udstrækkes sikringsrumspligten for visse typer nybyggeri til alle områder af landet, og der opnås samtidig en ens behandling af bygherrerne.

Forligspartierne har aftalt, at disse forbedringer af sikringsrumsberedskabet skal opnås uden forøgelse af de samlede udgifter for bygherrerne. Der skal derfor ske en omfordeling af udgifterne til sikringsrumsbyggeri. Dette vil blive gennemført ved en justering af de administrativt fastsatte krav om antal sikringsrum til de enkelte typer byggeri.«

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 123 stemmer (S, KF, V, RV, CD, KrF og FD) mod 23 (SF, VS og FP).
Partiernes ordførere
Henning Rasmussen (S), Birgit Fogh-Andersen (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Addi Andersen (CD), Ole Vig Jensen (RV), Jens Kristian Steffensen (KrF), Anne Grete Holmsgaard (VS) og Kristen Poulsgaard (FP)