Luk

Luk
Luk

Luk

L 113 Forslag til lov om grundlæggende social- og sundhedsuddannelser inden for bistands-, pleje- og omsorgsområdet m.v.

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Med loven afskaffes uddannelserne til hjemmehjælper, sygehjælper, plejer, beskæftigelsesvejleder og plejehjemsassistent og erstattes af trinvis opbyggede uddannelser bestående af en 1-årig grunduddannelse til social- og sundhedshjælper og en overbygningsuddannelse på 1 1/2 år til social- og sundhedsassistent.

Uddannelserne samles under Undervisnings- og Forskningsministeriet, og amtskommunerne får ansvaret for finansieringen af skoledriften.

Optagelsen til de grundlæggende uddannelser vil ske ved elevansættelser i amtskommunerne og kommunerne. Eleverne vil under elevansættelsen få overenskomstmæssig løn med undtagelse af de unge, der kommer direkte fra 9. klasse og derfor skal følge et indgangsår til uddannelserne.

Der vil blive etableret en fælles adgangsprøve til de videregående social- og sundhedsuddannelser som f.eks. sygeplejerske, jordemoder, fysioterapeut m.v.

Loven træder i kraft den 1. januar 1991.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 110 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD, KRF og Hugo Holm (UP)).
Partiernes ordførere
Anna-Marie Hansen (S), Pernille Sams (KF), Inge Dahl-Sørensen (V), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Henning Lysholm (KrF)