Luk

Luk
Luk

Luk

L 155 Forslag til lov om uddannelse af pædagoger.

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven lægges børnehave- og fritidspædagoguddannelserne og socialpædagoguddannelsen sammen til en fælles uddannelse. Uddannelsen er en enhedsuddannelse uden grendeling i uddannelsesforløbet, men med en såkaldt 'mild' specialisering. Uddannelsen skal give den studerende et bredt fagligt fundament, således at den studerende er kvalificeret til at varetage pædagogiske arbejdsopgaver på tværs af foranstaltningsformer og institutionstyper. Gennem en individuel praktikplacering, speciale og andre studieaktiviteter får den studerende mulighed for at fordybe sig både fagligt og pædagogisk i særlige problemstillinger inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Den fælles pædagoguddannelse skal kvalificere til at varetage pædagogiske arbejdsopgaver, uanset om arbejdsopgaverne vedrører børn, unge eller voksne, og uanset om disse mennesker eventuelt har sociale vanskeligheder eller fysiske eller psykiske handicap. Uddannelsen vil også kunne kvalificere til nye arbejdsopgaver, f.eks. inden for ældreområdet og psykiatriområdet.

Uddannelsen varer 41 måneder eller ca. 3 1/2 år, og den tilrettelægges således, at den veksler skiftende mellem teoretisk undervisning og praktik i forholdet 2:1.

Den teoretiske uddannelse foregår på seminarier, og den praktiske del af uddannelsen henlægges til institutioner under amtskommuner og kommuner eller eventuelt andre institutioner.

Lovforslaget bygger på betænkning nr. 12l3 om en fælles pædagoguddannelse.

Forslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af en række ændringsforslag stillet af undervisnings- og forskningsministeren.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 114 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Else Marie Mortensen (S), Anders Mølgaard Jensen (V), John Vinther (KF), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Jette Pors (CD), Niels Højland (FP), Ole Vig Jensen (RV) og Henning Lysholm (KrF)