Luk

Luk
Luk

Luk

L 188 Forslag til lov om ændring af lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m.v.

Af: Landbrugs- og fiskeriminister Henrik Dam Kristensen (S)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven ændrer reglerne vedrørende finansieringsgrundlaget for de to såkaldte promilleafgiftsfonde for henholdvis landbruget, gartneribruget og frugtavlen.

Samtidig ændres loven om administration af De Europæiske Fællesskabers forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer således, at promilleafgiftsfondene får tilført en del af provenuet fra pesticidafgifterne. Skatteministeriet tilfører således Landbrugs- og Fiskeriministeriet midler svarende til 4,3 promille af den afgiftspligtige grundværdi på landbrugs- og gartneriejendomme m.v.

Endelig bemyndiges landbrugs- og fiskeriministeren til at bestemme fordelingen af midlerne mellem fondene.

Lovforslaget skulle ses i sammenhæng med de samtidig fremsatte forslag til lov om afgift af bekæmpelsesmidler (se L 186) og forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme (se L 187).

Som en del af forudsætningerne for loven om afgift af bekæmpelsesmidler nedsattes opkrævningen af de 4,3 promille til 0 ved ændring af den kommunale ejendomsskattelov. I 1994 udgjorde promillemidlerne i alt 179,2 mio. kr., og på grundlag af foreløbige opgørelser forventedes i 1995 et samlet provenu på ca. 170 mio. kr.

Ifølge gældende lov indgik hovedparten af den del af den amtskommunale grundskyld på 4,3 promille, der indbetaltes til staten, i promilleafgiftsfondene. En mindre del af midlerne anvendtes af Landbrugs- og Fiskeriministeriet til miljøforbedrende investeringer i landbruget.

Såfremt nettoprovenuet fra bekæmpelsesmiddelafgiften blev lavere end forventet, forudsattes det i bemærkningerne til lovforslaget, at suspensionen af den amtskommunale grundskyld på landbrugs- og gartneriejendomme m.v. formindskedes tilsvarende ved lov.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 109 stemmer.
Partiernes ordførere
Peter Christian Christensen (S), Jens Kirk (V), Henriette Kjær (KF), Jes Lunde (SF), Poul Nødgaard (FP) og Frank Aaen (EL)