Luk

Luk
Luk

Luk

L 172 Forslag til konkurrencelov.

Af: Erhvervsminister Jan Trøjborg (S)
Samling: 1996-97
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven erstatter den hidtidige konkurrencelov.

Med loven indføres forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler, forbud mod misbrug af dominerende markedsstilling, pligt til indberetning af virksomhedssammenlægninger samt ligestilling af privat og offentlig erhvervsvirksomhed. Konkurrencerådet opretholdes med en ændret størrelse og sammensætning.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at det var hensigten at tilnærme de danske konkurrenceregler til EU's regler. På den måde skulle virksomhederne kun tilpasses ét regelsæt.

Lovforslaget var blevet til, efter at et udvalg under Industriministeriet (nu Erhvervsministeriet) i august 1995 havde afgivet betænkning nr. 1297 med titlen »Konkurrencelovgivningen i Danmark«. Det overordnede formål med lovforslaget var at sikre en fri og effektiv konkurrence, og det væsentligste middel hertil var indførelse af et forbudsprincip i stedet for det eksisterende kontrolprincip. Der blev ikke foreslået regler om fusionskontrol, da den danske erhvervsstruktur kendetegnes ved mange små og mellemstore virksomheder, men derimod en indberetningspligt i forbindelse med virksomhedssammenlægninger. Dette skulle sikre, at Konkurrencerådet i fremtiden var orienteret om virksomhedskoncentrationer og kunne følge disses markedsadfærd.

Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (S, V, KF, RV, FP, CD og DF; 13 (SF og EL) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Peter Baadsgaard (S), Svend Erik Hovmand (V), Pernille Sams (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ulla Solvang (RV), Kirsten Jacobsen (FP), Frank Aaen (EL), Sonja Albrink (CD) og Kristian Thulesen Dahl (DF)