Luk

Luk
Luk

Luk

L 117 Lov om ændring af forskellige skattelove.

(Skattemæssig ligestilling af ægtefæller).

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 227 af 26-05-1982
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget. Lovens hovedformål er at fjerne kønsdiskriminerende bestemmelser i skattelovgivningen og at ligestille ægtefæller i skattemæssig henseende.

Hver ægtefælle skal fremtidig selvangive hele sin indkomst incl. renteindtægt, aktieudbytter og ejendomsoverskud og tage den del af familiens samlede fradrag, der vedrører ham eller hende, og ligeledes selvangive formuen særskilt. Og hver ægtefælle skal betale skat af den personligt selvangivne indkomst og formue.

Ved afgørelsen af fordelingen mellem ægtefællerne skal ægteskabslovgivningens regler om den retlige rådighed over formuegoder være afgørende. Kan det ikke afgøres, hvem der ejer et formuegode, fordeles beskatningen med halvdelen til hver.

Selv om skatten opkræves fra hver ægtefælle for sig, skal der stadig ved beregningen af skatterne tages hensyn til visse forhold hos den anden ægtefælle.

Dette giver sig væsentligst udtryk på tre punkter.

For det første bevares retten til at overføre uudnyttet personfradrag og underskud (herunder tab på visse aktiesalg) mellem ægtefællerne.

For det andet beregnes skatteværdien af rentefradrag og skat af renteindtægt, udbytte og overskud af ejerbolig altid, som om de var henført til den ægtefælle, der har den største indkomst i form af løn, erhvervsindtægt, pension m.v.

For det tredje beregnes ægtefællers eventuelle formueskat på grundlag af deres sammenlagte formue, og det beregnede formueskattebeløb fordeles mellem ægtefællerne efter størrelsen af deres formuer.

Ved 1. behandling blev lovforslaget positivt modtaget af ordførerne for S, SF, CD og RV, mens ordførerne for KF, V og KrF var forbeholdne over for forslaget. Ordføreren for FP afviste det. Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om beskatning af ægtefæller (ligedelt sambeskatning). [Af Arne Bjerregaard (KrF) m.fl.]. Se B.II, nr. 41.

I udvalgets betænkning blev der stillet ændringsforslag om medhjælpende ægtefæller, som ministeren for skatter og afgifter tiltrådte.

Der henvises i øvrigt til betænkningens tekst.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 91 stemmer mod 54 (KF, V og FP). Ingen stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Hagen Hagensen (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Mogens Glistrup (FP), Bente Juncker (CD), Bernhard Baunsgaard (RV) og Arne Bjerregaard (KrF)