Luk

Luk
Luk

Luk

L 136 Lov om uddannelse af erhvervspiloter.

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 354 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Loven indebærer, at der oprettes en særlig uddannelse af erhvervspiloter ved skolen for luftfartsuddannelserne. Skolen varetager selv den teoretiske undervisning, mens den elementære del af den praktiske uddannelse foregår ved forsvarets flyveskole efter de samme retningslinjer, som gælder for den tilsvarende del af forsvarets pilotuddannelse.

Udgifterne ved uddannelsen dækkes ved årlige bidrag fra de koncessionerede luftfartsselskaber.

Om baggrunden for lovforslaget oplyste undervisningsministeren i den skriftlige fremsættelsestale bl.a. følgende:

»De koncessionerede luftfartsselskaber har hidtil i vid udstrækning dækket deres behov for piloter ved afgang fra flyvevåbnet. I de kommende år ventes imidlertid en stigning i det samlede behov for piloter, og samtidig vil der være en voksende afgang af piloter på grund af pensionering. Luftfartsselskabernes fremtidige behov for piloter kan således ikke dækkes alene gennem afgang fra flyvevåbnet, idet dette ville betyde en alvorlig svækkelse af flyvevåbnets muligheder for at løse sine opgaver. Hertil kommer, at omkostningerne ved at uddanne en militærpilot er omkring 10 gange så store som de omkostninger, der ville være ved at uddanne en civil pilot til at opfylde luftfartsselskabernes kvalifikationskrav.«

Ved 1. behandling af lovforslaget syntes kun ordførerne for regeringspartierne fuldt ud at kunne støtte lovforslaget i den foreliggende form. De øvrige ordførere kunne dog mere eller mindre tilslutte sig tanken om etablering af en erhvervspilotuddannelse.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 64 stemmer (KF, V, CD, KrF og FD) mod 4 (FP); 75 (S, SF, RV og VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Per Stig Møller (KF), Laurits Tørnæs (V), Kaj Stillinger (SF), Jørgen Estrup (RV), Bente Juncker (CD), Elisabeth Bruun Olesen (VS) og Pia Kjærsgaard (FP)