Luk

Luk
Luk

Luk

L 162 Forslag til lov om sikring af røgfri miljøer og mærkning af tobaksvarer m.v.

Af: Indenrigsminister Knud Enggaard (V)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til Kommunaludvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet beh i Kommunaludvalget.

Lovforslaget bestod i sin oprindelige form af to dele. Første del indeholdt bestemmelser, der skulle sikre, at ansatte på offentlige arbejdspladser ikke mod deres vilje blev udsat for andres tobaksrygning. Ligeledes blev det i lovforslaget foreslået, at tobaksrygning som udgangspunkt ikke skulle være tilladt i offentlige lokaler, hvortil der var adgang for offentligheden, i ventelokaler inden for sundhedssektoren, i offentlig mødevirksomhed og i offentlige transportmidler. Anden del af lovforslaget fulgte i væsentlige træk den frivillige aftale om advarselstekster på cigaretreklamer og på cigaretpakninger, som Tobaksindustrien indgik med Indenrigsministeriet i marts 1986.

I indenrigsministerens skriftlige fremsættelse hed det bl.a.:

»Med det foreliggende lovforslag opfylder regeringen den folketingsbeslutning om sikring af røgfri miljøer, som et flertal i Folketinget vedtog den 28. maj 1986. Regeringen kan ikke gå ind for forslaget, idet man finder, at de forhold, der omhandles i lovforslaget, bør sikres gennem oplysning og frivillige aftaler.«

For så vidt angår den nævnte folketingssamling henvises til Folketingsårbog 1985-86, side 369 f.

Ved lovforslagets 2. behandling vedtoges en række ændringsforslag, stillet af udvalget og forskellige flertal og mindretal, som generelt indebar en stramning af lovforslaget.

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved 3. behandling gennem vedtagelsen af et ændringsforslag af lovteknisk karakter stillet af udvalget samt af to ændringsforslag stillet af Birthe Hansen (SF), som på nogle områder førte lovforslaget tilbage til den oprindelige tekst.

Lovforslaget forkastet, idet 67 (31 S, 2 KF, 6 V, 13 SF, 9 RV, 3 KRF, 2 VS og Steenholdt (Grønl)) stemte for, 81 (16 S, 38 KF, 15 V, 3 SF, 4 CD, 1 KRF, 3 FP og Arne Bjerregaard (UP)) imod, mens 3 (S) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Lis Aaltonen (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Birthe Hansen (SF), Aase Olesen (RV), Bente Juncker (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Steen Tinning (VS)