Luk

Luk
Luk

Luk

L 121 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.

(Ledelsesansvar).

Af: Arbejdsminister Knud Erik Kirkegaard (KF)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer, at ledelsen og de personer, der deltager i ledelsen af en virksomhed m.v., eksempelvis direktører og bestyrelsesmedlemmer, er direkte medtaget i lovteksten og derfor med sikkerhed vil kunne straffes for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Endvidere indfører loven hjemmel til at idømme fængselsstraf i indtil 1 år i forbindelse med overtrædelse af arbejdsmiljøloven.

Endelig indeholder loven nogle præciseringer af Arbejdstilsynets beføjelser i forbindelse med udøvelse af tilsynet, bl.a. en adgang til at få alle oplysninger, der er nødvendige for udøvelsen af tilsynets virksomhed, og til at kunne kræve tilgængelig dokumentation udleveret, herunder foretage fotografiske optagelser og lignende.

Det fremgik af arbejdsministerens bemærkninger til lovforslaget (s. 2), at en del af baggrunden for fremsættelsen af lovforslaget, der præciserer strafansvaret for ledelsen af en virksomhed, var den tvivl, der i praksis var opstået om, 'i hvilken udstrækning der efter den eksisterende lovgivning kan gøres strafansvar gældende over for denne personkreds'. Af et svar på et af udvalgets spørgsmål til arbejdsministeren fremgik, at den domspraksis, som ifølge de nævnte bemærkninger havde foranlediget tvivlen, bl.a. omfattede den såkaldte Sønderborg Yachtværft-sag.

Lovforslaget vedtaget med 113 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD og KRF) mod 11 (FP).
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Pia Christmas-Møller (KF), Anders Mølgaard Jensen (V), Tommy Dinesen (SF), Mogens Glistrup (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Knud Glønborg (KrF)