Luk

Luk
Luk

Luk

L 127 Forslag til lov om ændring af lov om banker og sparekasser m.v. med flere love.

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt ()
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer ændring af lov om banker og sparekasser m.v., lov om visse kreditinstitutter og lov om visse spare- og udlånsvirksomheder m.v.

De væsentligste ændringer, som loven medfører, er en gennemførelse af 4 EF-direktiver: 2. banksamordningsdirektiv, solvensdirektivet, egenkapitaldirektivet og årsregnskabsdirektivet.

Hovedelementerne heri er:

- gennemførelse af 2. banksamordningsdirektivs principper om gensidig anerkendelse og hjemlandskontrol samt harmonisering af kravene til startkapital og reglerne for erhvervelse af kapitalandele dels i kreditinstitutter og dels i andre virksomheder,

- omlægning af solvenskravets opgørelse fra passivsiden til aktivsiden og en gradvis nedtrapning af solvensprocenten fra 10 til 8 under forudsætning af, at medregningen af den ansvarlige indskudskapital ligeledes nedtrappes og ophører helt fra 1996,

- definition af den ansvarlige kapital som summen af 'kernekapital' og 'supplerende kapital' samt regler for, hvad der kan medregnes heri,

- ændring af regnskabsreglerne og

- adgang til i datterselskabsform at drive forsikringsvirksomhed og realkreditvirksomhed samt adgang til at drive anden virksomhed, der er accessorisk til pengeinstitutvirksomhed.

Ud over de mere detaljerede regler om ovenstående elementer indebærer loven en ophævelse af Finanstilsynets stadfæstelse af vedtægterne samt en indførelse af en orienteringsforpligtelse over for Finanstilsynet til erstatning for unødvendig detailregulering.

Endelig medfører loven en forhøjelse af kapitalkravet til visse spare- og udlånsvirksomheder.

Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af en række af industriministeren i betænkningen stillede ændringsforslag.

Lovforslaget vedtaget med 87 stemmer (S, KF, V, RV, CD og KRF) mod 28 (SF og FP).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Kai Dige Bach (KF), Svend Heiselberg (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ingrid R. Kjær Kjældgaard (FP), Hans Larsen-Ledet (RV) og Sonja Albrink (CD)