Luk

Luk
Luk

Luk

L 130 Forslag til lov om ændring af lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v., lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber, lov om erhvervsdrivende fonde og lov om forsikringsvirksomhed.

(Gennemførelse af 7. direktiv om konsoliderede regnskaber).

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt ()
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Erhvervsudvalget (ERU).

Loven gennemfører 7. direktiv om konsoliderede regnskaber, som blev vedtaget i EF-Ministerrådet den 13. juni 1983. Direktivet er udarbejdet med hjemmel i EØF-traktatens art. 54, stk. 3, litra g, og har til formål at samordne medlemsstaternes lovgivninger om konsoliderede regnskaber for at gøre regnskabsoplysningerne sammenlignelige og ligeværdige.

Baggrunden for direktivet er, at et betydeligt antal selskaber indgår i helheder af flere virksomheder - koncerner - hvorfor der må udarbejdes konsoliderede regnskaber, for at de økonomiske oplysninger om disse koncerner kan bringes til selskabsdeltagernes og tredjemands kundskab.

Konsolidering indebærer, at koncernvirksomhedernes regnskaber sammendrages i ét regnskab, koncernregnskabet.

Den foreliggende lovændring vedrører en større ændring af årsregnskabsloven og mindre ændringer i aktieselskabsloven, anpartsselskabsloven, lov om erhvervsdrivende fonde samt lov om forsikringsvirksomhed.

Loven ændrer definitionen af koncernforhold.

Mens den tidligere lovgivning forlangte koncernregnskab for alle moderselskaber uanset størrelse, giver 7. direktiv mulighed for at fritage selskaber i koncerner op til en ret betydelig størrelse for denne pligt. På den baggrund giver lovgivningen nu mulighed for en delvis udnyttelse af denne fritagelsesmulighed, således at mindre koncerner fritages for den byrde, det er at udarbejde koncernregnskaber.

Samtidig ændres bestemmelser om lempelser for små og mellemstore selskaber, således at disse kan undlade at vise nettoomsætning, fritages fra visse notekrav og undtages fra pligten til at offentliggøre årsberetning.

Endvidere kan moderselskaber på underkoncernniveau i visse tilfælde nu undlade at aflægge koncernregnskab, ligesom dattervirksomheder i visse tilfælde kan udelades af konsolideringen.

Bestemmelserne i kapitel 8 i årsregnskabsloven om koncernregnskaber ophæves og erstattes af nye bestemmelser, der fastlægger de grundlæggende regler om koncernregnskabers udarbejdelse og opstilling.

Endelig ændres reglerne for tantiemeberegning samt ophævelse af bestemmelserne om lovpligtig reservefond i aktieselskaber.

Af industriministerens skriftlige fremsættelsestale fremgår, at som følge af, at årsregnskabsloven og direktivet indeholder mange bestemmelser af regnskabsteknisk karakter, vil disse blive udskilt i en bekendtgørelse, der skal indeholde bestemmelser om skemaopstilling, nærmere bestemmelser om den indre værdis metode samt om konsolidering.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (KF, V, FP, RV, CD og KRF) mod 52 (S og SF).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Flemming Hansen (KF), Svend Heiselberg (V), Holger K. Nielsen (SF), Ingrid R. Kjær Kjældgaard (FP), Hans Larsen-Ledet (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)