Luk

Luk
Luk

Luk

L 144 Forslag til lov om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.

(Rateforsikring som risikoforsikring, fordeling af pensionsafgift mellem Færøerne og Danmark, bonus m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer enkelte ændringer og justeringer af pensionsbeskatningsloven. Der gives således adgang til at oprette rateforsikringer som risikoforsikringer med skattemæssig status som rateforsikringer i pensionsøjemed.

En rateforsikring som risikoforsikring vil i modsætning til andre rateforsikringer kun komme til udbetaling, hvis den forsikrede bliver invalid eller dør før det aftalte tidspunkt for forsikringens udløb. Sker dette ikke, bortfalder forsikringen.

En rateforsikring som risikoforsikring kan oprettes i tilknytning til en rateopsparing, idet en rateopsparing i modsætning til en rateforsikring ikke indeholder noget forsikringselement. Hvis kontohaveren bliver invalid eller dør i opsparingsperioden, afbrydes opsparingen. Størrelsen af rateudbetalingerne vil derfor afhænge af, hvor stort et beløb der faktisk er opsparet ved begivenhedens indtræden, medens dette ikke er afgørende ved rateforsikringer.

Efter loven vil denne forskel mellem rateopsparing og rateforsikring blive udlignet ved, at der gives adgang til oprettelse af en rateforsikring som risikoforsikring i tilknytning til rateopsparing.

Der gives mulighed for, at arbejdsgiveren kan tage forbehold om tilbagebetaling af forudbetalte arbejdsgiverbidrag til en pensionsordning oprettet i et ansættelsesforhold i tilfælde, hvor arbejdstageren fratræder sin stilling, inden det forudbetalte bidrag er optjent.

Loven indebærer endvidere, at der etableres en deleordning mellem Færøerne og Danmark af afgift efter pensionsbeskatningsloven, som en på Færøerne fuldt skattepligtig person skal betale af en i Danmark oprettet pensionsordning.

Endelig indebærer loven en ændring af beskatningen af samlede bonusudbetalinger fra ordninger omfattet af pensionsbeskatningsreglerne.

Loven fandt sin endelige udformning gennem vedtagelsen af en række ændringsforslag stillet af skatteministeren.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 116 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD, KRF og Hugo Holm (UP)).
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Mogens Glistrup (FP), Bente Juncker (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)