Luk

Luk
Luk

Luk

L 49 Forslag til lov om ændring af realkreditloven, lov om Dansk Landbrugs Realkreditfond, lov om ændring af forskellige skatte- og afgiftslove og pensionsafkastbeskatningsloven.

(Tavshedspligt, partsbegreb, harmonisering af koncernregler, konvertering, regelforenkling af udlånsbestemmelser, ophævelse af afgiftsfritagelsen for indeksobligationer m.v.).

Af: Økonomiminister Marianne Jelved (RV)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU)

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven præciserer reglerne om Finanstilsynets tavshedspligt og det partsbegreb, der finder anvendelse i Finanstilsynets sagsbehandling, forenkler udlånsbestemmelserne, bl.a. ved ophævelse af bestemmelserne om indekslån og afgiftsfritagelsen på indeksobligationer,
ændrer belåningsgrænserne for landbrugsejendomme m.v., bl.a. ved ændring af lov om Dansk Landbrugs Realkreditfond, og harmoniserer en række af de regler i den finansielle lovgivning, der finder anvendelse på koncerner.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at en del af ændringerne blev foreslået på baggrund af en række ndersøgelser og rapporter: Dr.jur. Jan Schans Christensens eneudredning om tavshedspligt og partsbegreb i den finansielle tilsynslovgivning fra 1996, Økonomiministeriets rapport om håndtering af pengeinstitutkriser fra 1997 samt Finanstilsynets rapport om harmonisering af reglerne om finansielle koncerner fra 1997.

Ophævelsen af reglerne om indeksobligationer skyldtes ifølge bemærkningerne til lovforslaget, at interessen for brug af indekslån er meget ringe i det nuværende lavinflationssamfund. For så vidt angår tilsynslovgivningens partsbegreb, fik lovforslaget sin endelige udformning gennem ændringsforslag fra et mindretal. For så vidt angår reglerne om belåning af landbrugsejendomme m.v., fik lovforslaget sin endelige udformning gennem ændringsforslag fra ministeren.

Lovforslaget vedtaget med 110 (S, V, KF, DF, CD, RV, FP og KRF) mod 3 (EL); 10 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Frode Sørensen (S), Pia Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Christine Antorini (SF), Egil Møller (DF), Morten Helveg Petersen (RV), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kirsten Jacobsen (FP)