Luk

Luk
Luk

Luk

L 13 Forslag til lov om forbud til beskyttelse af forbrugernes interesser.

Af: Erhvervsminister Pia Gjellerup (S)
Samling: 2000-01
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven åbner mulighed for, at udenlandske myndigheder og organisationer kan anlægge søgsmål ved danske domstole med påstand om forbud på forbrugerbeskyttelsesområdet.

Betingelserne for søgsmålskompetence er efter loven, at den udenlandske myndighed eller organisation er optaget på en liste, som offentliggøres af Europa-Kommissionen, og påstanden om forbud er baseret på en erhvervsdrivendes overtrædelse af danske regler, som gennemfører en række direktiver på forbrugerbeskyttelsesområdet og har virkning i et andet EU-land.

Endvidere giver loven erhvervsministeren bemyndigelse til at udpege de danske myndigheder og organisationer, der kan anlægge søgsmål i andre EU-lande.

Lovforslaget gennemførte Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/27/EF om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser (også kaldet forbudsdirektivet). Bemærkningerne til lovforslaget indeholdt som bilag dette direktiv samt en liste over de direktiver, som kan danne baggrund for udenlandske myndigheder og organisationers anlæggelse af søgsmål i Danmark med påstand om nedlæggelse af forbud.

Det fremgik endvidere af bemærkningerne til lovforslaget, at hverken forbudsdirektivet eller lovforslaget indeholder regler om, hvilket lands lovgivning der skal finde anvendelse i de pågældende sager.

Lovforslaget vedtaget med 104 stemmer (S, V, KF, SF, DF, CD, RV, KRF, FRI, Mogens Andreasen (UP) og Frank Dahlgaard (UP)) mod 3 (EL).
Partiernes ordførere
Jytte Wittrock (S), Svend Erik Hovmand (V), Pernille Sams (KF), Ole Sohn (SF), Morten Helveg Petersen (RV), Egil Møller (DF), Sonja Albrink (CD), Frank Aaen (EL), Jens Ove Kjeldsen (KrF) og Kirsten Jacobsen (FRI)