Luk

Luk
Luk

Luk

L 159 Forslag til lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og lov om ligestilling af kvinder og mænd.

(Servicestrategi, udfordringsret m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kommunaludvalget (KOU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven forpligter kommunalbestyrelsen til at lave en servicestrategi for udvikling af kvaliteten og effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse.

Loven indfører privates udfordringsret, idet den forpligter kommunalbestyrelsen til at sammenligne omkostningerne ved at antage et tilbud fra en privat om at udføre opgaver for kommunen med omkostningerne ved kommunens egen udførelse af opgaven.

Loven forpligter kommunalbestyrelsen til at lave en redegørelse om, hvordan den følger op på servicestrategien, og hvordan den har behandlet de private tilbud.

Redegørelsen skal afgives inden udgangen af tredje kvartal i det år, hvor der er valg til kommunalbestyrelsen.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at servicestrategien og udfordringsretten skulle forpligte kommunalbestyrelserne til at gennemtænke deres opgaveløsning. Det skulle flytte fokus fra det bagudrettede og konstaterende i de hidtidige regler til en fremadrettet proces i kommunernes bestræbelser på at gøre opgaveløsningen bedre og billigere.

Redegørelsen skulle give borgerne mulighed for selv at vurdere, om kommunalbestyrelserne havde fået mest kvalitet for pengene.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (V, DF, KF og KRF) mod 43 (S, SF og EL).
Partiernes ordførere
Gudrun Laub (V), Arne Toft (S), Uno Larsson (DF), Knud Erik Kirkegaard (KF), Kristen Touborg (SF), Marianne Jelved (RV), Line Barfod (EL) og Bodil Kornbek (KrF)