Luk

Luk
Luk

Luk

L 35 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Gennemførelse af FN-konventionen til bekæmpelse af finansiering af terrorisme, gennemførelse af FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) samt øvrige initiativer til bekæmpelse af terrorisme m.v.).

Af: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Samling: 2001-02 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU)

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ændringerne i straffeloven indebærer bl.a., at der indsættes en særlig terrorismeparagraf i loven. Det gøres endvidere strafbart at yde eller formidle økonomisk støtte til en terrororganisation eller på anden måde at medvirke til at fremme dens kriminelle virksomhed.

Ændringerne i retsplejeloven indebærer bl.a., at teleselskaber og internetudbydere skal registrere og i 1 år opbevare de oplysninger, der er relevante for politiets indgreb i meddelelseshemmeligheden. Endvidere skabes der adgang til gentagen hemmelig ransagning og til at pålægge tredjemand at udlevere dokumenter m.v. (edition) uden forudgående retskendelse, såfremt øjemedet ellers forspildes. Endelig bliver der mulighed for at beslaglægge penge og andre formuegoder og ikke kun genstande.

Endelig indebærer ændringerne i udleveringsloven, at danske statsborgere fremover kan udleveres til strafforfølgning i udlandet under visse betingelser.

Baggrunden for lovforslaget var terrorangrebet mod USA den 11. september 2001, og hensigten med forslaget var derfor at sikre, at dansk lovgivning blev i stand til at sikre en effektiv indsats mod terrorisme.

Formålet med lovforslaget var at gennemføre de ændringer, der var nødvendige, for at Danmark kunne ratificere FN-konventionen af 9. december 1999 til bekæmpelse af finansiering af terrorisme.

Endvidere indeholdt lovforslaget de ændringer på Justitsministeriets område, som FN's Sikkerhedsråds resolution nr. 1373 (2001) nødvendiggjorde, og endelig gennemførte lovforslaget EU's rammeafgørelse om bekæmpelse af terrorisme.

Lovforslaget vedtaget med 97 stemmer (V, S, DF, KF, RV og KRF) mod 10 (SF, EL og IA)
Partiernes ordførere
Birthe Rønn Hornbech (V), Sandy Brinck (S), Per Dalgaard (DF), Helge Adam Møller (KF), Anne Baastrup (SF), Elisabeth Arnold (RV), Line Barfod (EL) og Jann Sjursen (KrF)