Luk

Luk
Luk

Luk

L 155 Lov om udlån til arbejderboliger på landet.

Af: Landbrugsminister Peter Larsen (V)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 41 af 20-02-1969
Ved loven stilles i overensstemmelse med reglerne i lov om opførelse af arbejderboliger på landet, jfr. lovbekendtgørelse nr. 118 af 10. april 1967, de fornødne midler til rådighed for finansåret 1969-70 til gennemførelse af den i den nævnte lov omhandlede udlånsvirksomhed m. v.

Det i lovens § 1 omhandlede rådighedsbeløb af iordfondens midler til erhvervelse af byggegrunde er fastsat uændret til 50.000 kr. i forhold til den for finansåret 1968-69 gældende udlånslov, jfr. lov nr. 168 af 14. maj 1968 (årbog 1967-68, side 323 og side 437).

Af statskassens midler kan der efter lovens § 2 disponeres over i alt 25 mill. kr., hvilket beløb ligeledes er af samme størrelse som i den tidligere udlånslov. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det med bevillingernes nuværende størrelse ikke vil være muligt at bevilge lån til samtlige kvalificerede ansøgere, men at man uanset det betydelige antal ansøgninger har undladt at stille forslag om en forhøjelse af rådighedsbeløbet. Fordelingen af rådighedsbeløbene inden for § 2 er også uændret med henholdsvis 22 mill. kr. til tilsagn om lån, der ydes efter reglerne i hovedlovens kap. IV til opførelse af boliger for arbejderens regning, og 3 mill. kr. til tilsagn om lån, der ydes efter reglerne i kap. VI til opførelse af arbejderboliger for landmandens regning.

Som følge af stigningen i jordpriserne og under hensyn til, at beløbene til køb af byggegrunde har stået uændret fra og med udlånsloven 1965-66, er lånesatserne til køb af byggegrunde forhøjet med 500 kr. til henholdsvis 3.500 kr. og 4.500 kr. Endvidere er på grund af stigningen i byggeomkostningerne lånesatserne til opførelse af bygninger forhøjet med 3.000 kr. til henholdsvis 50.000 kr., 52.000 kr. og 50.000 kr. Endelig er beløbet til dækning af udgifter til supplerende tekniske installationer forhøjet med 500 kr. til 4.500 kr.

De øvrige bestemmelser i loven er identiske med bestemmelserne i den tidligere udlånslov, idet der dog under udvalgsbehandlingen i folketinget blev tilføjet en bestemmelse, hvorefter landbrugsministeren kan tillade, at en ægtefælle, der ved den anden ægtefælles død eller ved skifte i levende live har overtaget eller overtager en bolig oprettet med lån i henhold til kap. VI i hovedloven, overtager lånet på uændrede rentevilkår.

I forbindelse med lovens fremsættelse oplyste landbrugsministeren, at lovgivniningen om opførelse af arbejderboliger på landet er optaget til drøftelse i landbokommissionen, hvor arbejdet vil blive søgt fremskyndet, men at han havde ment at måtte fremsætte det sædvanlige forslag til den årlige udlånslov, så længe forholdet ikke er nærmere afklaret.

Lovforslaget blev i folketinget anbefalet af de forskellige partiers ordførere. A. W. Larsen (S) havde dog gerne set, at rammen for rådighedsbeløbene var blevet forhøjet i takt med de stedfundne prisstigninger. Niels Ravn (KF) så ikke med særlig velvilje på lovforslaget og håbede, at man måtte få klaring på, hvad der skal gøres, inden man på ny i august 1969 indkalder ansøgninger. Gunhild Due (SF) anbefalede varmt forslaget, men beklagede fordelingen af rådighedsbeløbet, hvoraf hun ønskede 1 mill. kr. flyttet fra kapitel IV-husene til kapitel VI-husene.

Lovforslaget henvistes til behandling i et udvalg, i hvis betænkning landbrugsministeren med udvalgets tilslutning stillede det ovenfor omtalte ændringsforslag om overtagelse af lån på uændrede rentevilkår ved ejerskifte af kapitel VI-huse.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med den af ministeren foreslåede ændring enstemmigt med 99 stemmer.
Partiernes ordførere
A. W. Larsen (S), Niels Ravn (KF), Niels Eriksen (V), Arne Lindegård Rasmussen (RV) og Gunhild Due (SF)