Luk

Luk
Luk

Luk

L 150 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven.

(Dommeres habilitet, SSP-samarbejdet og advokatselskaber m.v.).

Af: Justitsminister Hans Engell (KF)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

3.beh afbrudt og forsl henvist til Retsudvalget (REU).

Loven indebærer for det første en ændring af retsplejelovens regler om dommeres habilitet i straffesager med henblik på at sikre, at disse er i overensstemmelse med kravet i Menneskerettighedskonventionen om rettergang ved en upartisk domstol.

Dernæst indføjes der ved loven en bestemmelse i retsplejeloven om politiets og de kommunale myndigheders m.v.'s adgang til som led i det kriminalitetsforebyggende SSP-samarbejde mellem myndighederne at videregive oplysninger om bestemte børn og unge, der er kriminalitetstruede, og om forhold, der i øvrigt kan have betydning for gennemførelsen af samarbejdet.

Endvidere ændres retsplejelovens regler om advokater, således at der er mulighed for at drive advokatvirksomhed i selskabsform, og samtidig ophæves det hidtil gældende forbud mod, at en advokat har kontor i flere retskredse.

Herudover indebærer loven ændringer i retsplejelovens bestemmelser om afhøring af døve m.v. og om påtalekompetencen i voldssager samt en række ændringer af redaktionel karakter.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af et ændringsforslag stillet af justitsministeren uden for tilføjelsen til tillægsbetænkning. Med ændringsforslaget blev det fastsat, at en forening m.v. ved sine ansatte advokater kan føre retssager for medlemmerne inden for foreningens interesseområde.

Lovforslaget vedtaget med 64 stemmer (KF, V, FP, RV, CD, KRF, Steenholdt (Grønl.) og Hugo Holm (UP)) mod 49 (S og SF).
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Helge Adam Møller (KF), Bjørn Elmquist (V), Leif Hermann (SF), Carsten Andersen (SF), Knud Lind (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Frode Nør Christensen (CD) og Inger Stilling Pedersen (KrF)