Luk

Luk
Luk

Luk

L 199 Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

Af: Minister for kulturelle anliggender Niels Matthiasen (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 421 af 15-06-1973
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Loven indeholder i det væsentlige følgende ændringer i forhold til den gældende lov:

1. Radiorådets medlemstal er udvidet med 2 repræsentanter for Danmarks radios fast ansatte medarbejdere samt 2 repræsentanter for lyttere og fjernseere.

2. Formålsbestemmelsen er præciseret således, at det fremgår, at "alsidighedskravet" gælder for programudbuddet, ikke for det enkelte program.

3. Radiorådets forretningsudvalg er lovfæstet, og det er samtidigt bestemt, at rådiorådet tillige virker som programudvalg.

4. Der er indført bestemmelser om lokale programråd, hvis formænd har adgang til at deltage i det centrale programudvalgs arbejde.

5. Der er endvidere skabt hjemmel for statsfinansiering af undervisningsudsendelser og kortbølgeudsendelser, af produktion og distribution af programmer, der ikke sendes gennem sendenettet, samt for statens overtagelse af udgifterne ved licensfritagelser og -lempelser.

6. Danmarks radios budgetretlige særstilling er præciseret.

7. Der er oprettet et uafhængigt ankenævn, "radionævn", til behandling af såvel spørgsmål om berigtigelse af fejlagtige faktiske oplysninger som andre klager over Danmarks radios programmer.

8. Endelig er der indført en bestemmelse om, at Danmarks radio som hovedregel er erstatningsansvarlig for skade, der retsstridigt forvoldes ved institutionens udsendelser, samt en bestemmelse om lempelse af skadevolderens erstatningspligt.

Udvalgsarbejdet resulterede i ændringsforslag fra ministeren, hvorefter bl.a. de i lovforslaget indeholdte bestemmelser om, at der kan gives amtsråd og kommunalbestyrelser tilladelse til ved hjælp af radioanlæg eller kabelanlæg at iværksætte spredning eller fordeling af lyd- eller billedprogrammer inden for lokale områder, udgik. Endvidere fremsatte K. Helveg Petersen ændringsforslag om radiostyrelsens sammensætning og størrelse samt om etablering af et rådgivende radioråd. Der henvises i øvrigt til betænkningen.

Ved 3. behandlingen vedtoges lovforslaget med 144 stemmer for, 7 medlemmer fra det radikale venstre stemte imod, og 2 medlemmer fra det radikale venstre stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Johan Philipsen (V), Ellen Strange Petersen (KF), K. Helveg Petersen (RV) og Morten Lange (SF)