Luk

Luk
Luk

Luk

L 102 Forslag til lov om hovedstadsområdets kollektive persontrafik.

Af: Trafik- og kommunikationsminister H. P. Clausen (KF)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget om Offentlige Arbejder.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Udvalget om Offentlige Arbejder.

Loven er en konsekvens af lov om ophævelse af lov om et Hovedstadsråd (L 105). Hovedstadsrådet har efter den gældende ordning ansvaret for den samlede kollektive trafik i hovedstadsområdet både med tog og bus. Nedlæggelsen af rådet gør det derfor nødvendigt at give den kollektive trafik en ny organisation.

Det fælles takstsystem og køreplansamarbejde for tog og bus samt planlægningen bevares. Det ny selskab får en bestyrelse på 5 personer valgt af de 5 kommunalbestyrelser (2 kommuner og 3 amtskommuner). Samtidig indføres en ordning, hvorefter selskabet løbende skal foretage offentligt udbud af en del af buskørslen. Efter 1. april 1991 skal mindst 15 pct. af buskørslen udføres af private, efter 1. april 1992 30 pct. og efter 1. april 1994 45 pct. Samtidig overføres S-togene på ny til staten.

Under udvalgets behandling af lovforslaget gav trafikministeren tilsagn om, at han ved starten af folketingsåret 1989-90 ville fremsætte lovforslag om, at samtlige busser i kollektiv trafik i Danmark ved nyanskaffelse skal være udstyret således, at bevægelseshæmmede med eller uden kørestol kan befordres.

Samtidig tilkendegav et flertal (udvalget med undtagelse af FP), at i overgangsperioden, indtil alle busser er indrettet handicapvenligt, bør de handicappede ikke stilles ringere end ved de eksisterende ordninger. Endvidere tilkendegav flertallet, at arbejdet med at forbedre de handicappedes mulighed for at benytte S-togene bør fremskyndes og effektiviseres.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (KF, V, FP, RV, CD og KRF) mod 49 (S og SF).
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Eva Bente Møller (KF), Christian Mejdahl (V), Margrete Auken (SF), Helge Dohrmann (FP), Hans Larsen-Ledet (RV), Lis H. Noer (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)