Luk

Luk
Luk

Luk

L 273 Forslag til lov om orlov.

Af: Arbejdsminister Jytte Andersen (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 272 og L 274.

Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Loven giver mulighed for 3 typer orlov i op til et år.

1. Uddannelsesorlov. Ordningen kan benyttes af personer over 25 år, der er medlem af en a-kasse, og som inden for de sidste 5 år har haft arbejde i mindst 3 år. Orloven skal aftales med arbejdsgiveren. Ledige og selvstændige erhvervsdrivende kan også få orlov. Orlovsydelsen svarer til højeste dagpengesats, dog nedsættes satsen fra 1. april 1995 til 80 pct. af højeste dagpengesats. Ordningen udløber med udgangen af 1996.

2. Orlov til sabbat. Betingelserne for denne form for orlov svarer til dem, der gælder for uddannelsesorlov, dog skal arbejdsgiveren ansætte en ledig i orlovsperioden. Ydelsen udgør 80 pct. af højeste dagpengesats. Aftalen skal være godkendt inden den 1. januar 1995, og den udløber med udgangen af 1995.

3. Orlov til børnepasning. Forældre, der enten er beskæftigede lønmodtagere, selvstændige, forsikrede ledige eller kontanthjælpsmodtagere, kan få orlov til at passe børn på 0-8 år i en periode på 13-52 uger. Beskæftigede lønmodtagere får ret til 26 ugers orlov med mulighed for en forlængelse på yderligere 26 uger. En lønmodtager må ikke afskediges på grund af orloven. Det er arbejdsgiveren, der har bevisbyrden for, at en eventuel fyring ikke skyldes lønmodtagerens ønske om orlov.

Hvis barnet er mellem 0 og 2 år, må offentligt dagtilbud ikke anvendes. Hvis barnet er mellem 3 og 8 år, kan dog benyttes halvdagsplads. Ydelsen udgør 80 pct. af højeste dagpengesats. Ordningen udløber med udgangen af 1996.

Lovforslaget var en del af den såkaldte arbejdsmarkedsreform, se også L 272, L 274 og L 275.

Lovforslaget vedtaget med 60 stemmer (S, CD, RV og KRF) mod 50 (KF, V og FP); 9 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Helge Sander (V), Per Stig Møller (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Poul Nødgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Jørgen Estrup (RV) og Knud Glønborg (KrF)