Luk

Luk
Luk

Luk

L 127 Forslag til lov om ændring af lov om naturbeskyttelse.

(Regulering af ferske enge og gødskning af arealer, der er omfattet af § 3, og rejsning af fredningssager).

Samling: 1996-97
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Lovforslaget tilsigtede at ændre naturbeskyttelseslovens bestemmelser om anvendelse af arealer, der er omfattet af lovens § 3 om beskyttede naturtyper, på følgende punkter:

- Bestemmelsen om, at miljø- og energiministeren kan fastsætte regler om gødskning af arealerne, blev ændret til, at ministeren kunne lave frivillige aftaler om gødskning af arealerne.

- Ejere og brugere af ferske enge og overdrev skulle uden ansøgning kunne omlægge arealerne på den måde, de fandt mest miljømæssigt og landbrugsmæssigt rigtigt.

Endvidere indeholdt lovforslaget en bestemmelse om at fratage Danmarks Naturfredningsforening retten til at rejse fredningssager.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at forslagsstillerne fandt, at naturbeskyttelseslovens bestemmelser om registrering af de såkaldte § 3-områder særlig for kulturenge og overdrev havde virket imod hensigten og havde givet store problemer. Det faktum, at der ikke på forhånd skete nogen samlet udpegning af § 3-områderne, og at et område efterfølgende kunne få status af beskyttet naturtype efter § 3, afhængig af hvilket plante- og dyreliv der indfandt sig, udgjorde efter forslagsstillernes opfattelse en trussel mod den enkelte ejers retssikkerhed.

Formålet med lovforslaget var derfor at sikre, at ejernes hidtidige praksis i § 3-områderne kunne fortsætte uforandret.

Lovforslaget forkastet, idet 5 (FP og DF) stemte for, 77 (S, KF, SF, RV, EL og CD) stemte imod; 30 (V) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Peter Christian Christensen (S), Jens Vibjerg (V), Niels Langkilde (KF), Anni Svanholt (SF), Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Aage Brusgaard (FP), Sonja Albrink (CD), Bent Hindrup Andersen (EL) og Ole Donner (DF)