Luk

Luk
Luk

Luk

L 65 Forslag til lov om undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste.

Af: Justitsminister Frank Jensen (S)
Samling: 1998-99
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget (REU).

Med loven nedsættes en undersøgelseskommission, der får til opgave at undersøge og redegøre for politiets efterretningsvirksomhed i perioden 1945-1989 over for politiske partier m.v. og for karakteren af de aktiviteter i politiske partier m.v., der i den periode var baggrunden for politiets efterretningsvirksomhed.

Undersøgelseskommissionen skal endvidere for perioden 1968-1989 vurdere politiets efterretningsvirksomhed og herunder belyse, om virksomheden er udøvet i overensstemmelse med de regler og retningslinjer, som har været fastsat af Folketinget eller regeringen.

Det fremgik af bemærkningerne, at der gennem den senere tid havde været en meget omfattende debat om PET, og at der herunder var fremkommet oplysninger, der skabte tvivl om, hvorvidt PET i enhver henseende havde overholdt gældende regler og retningslinjer for tjenestens virksomhed, hvorfor regeringen fandt det rigtigst med en kommissionsundersøgelse.

Lovforslaget fik sin endelige udformning med justitsministerens ændringsforslag i Retsudvalgets betænkning over lovforslaget, hvorved undersøgelsen bl.a. blev udvidet med en historisk undersøgelse for hele perioden 1945-1989. Disse ændringsforslag blev tiltrådt af et flertal i udvalget (S, SF, RV, EL og KRF).

Lovforslaget vedtaget med 58 stemmer (S, SF, RV, EL og KRF) mod 50 (V, KF, DF, CD og FP).
Partiernes ordførere
Jacob Buksti (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Bendt Bendtsen (KF), Holger K. Nielsen (SF), Pia Kjærsgaard (DF), Elisabeth Arnold (RV), Peter Duetoft (CD), Søren Søndergaard (EL), Jann Sjursen (KrF) og Tom Behnke (FP)