Luk

Luk
Luk

Luk

L 5 Lov om midlertidig begrænsning i adgangen til tinglysning af visse pantebreve i fast ejendom.

Af: Boligminister Erling Olsen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 455 af 14-11-1979
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven, der trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende og havde virkning for pantebreve, der anmeldtes til tinglysning fra den 7. november 1979 indtil udgangen af december måned 1979, indførtes et midlertidigt forbud mod tinglysning af pantegæld i fast ejendom, såfremt låneoptagelsen skete til forbrug.

Lovforslaget var et led i den række af midlertidige indgreb, regeringen fremsatte forslag om ved samlingens begyndelse, og for hvis baggrund statsministeren redegjorde over for folketinget (se C.II. nr. 1). Se i øvrigt forslag til lov om midlertidig begrænsning i adgangen til tinglysning af visse pantebreve i fast ejendom (A.I. nr. 19), forslag til lov om midlertidigt stop for priser, huslejer, takster, honorarer, udbytter m.v. (A.I. nr. 58) og forslag til lov om midlertidig begrænsning i forsikringsselskabers og pensionskassers anbringelse af midler (A.I. nr. 59).

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af de af boligministeren i betænkningen og tillægsbetænkningen stillede ændringsforslag.

Lovforslaget havde til formål at give fornøden tid til at forberede og søge gennemført foranstaltninger, der mere varigt kan mindske interessen for optagelse af lån til forbrug, og fremme opsparingen.

Der var af en række mindretal stillet forskellige ændringsforslag i betænkningen og tillægsbetænkningen, som alle blev forkastet ved henholdsvis 2. og 3. behandling af lovforslaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 93 stemmer mod 60 (V, KF, FP og CD); 9 stemte hverken for eller imod (KrF og DR).
Partiernes ordførere
Preben Steen Nielsen (S), Bjørn Elmquist (V), Kirsten Jacobsen (FP), Hagen Hagensen (KF), Ole Kalnæs (SF), Tage Dræbye (RV), Niels Bollmann (CD), Preben Wilhjelm (VS), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)