Luk

Luk
Luk

Luk

L 205 Forslag til lov om beskyttelse af havmiljøet.

Af: Miljøminister Svend Auken (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Loven reviderer og moderniserer den nu 13 år gamle lov om beskyttelse af havmiljøet. Loven bliver således i bedre overensstemmelse med tidens miljøpolitiske målsætninger samt med udviklingen inden for det internationale havforureningsarbejde.

Den gældende lov tilføjes egentlig kun enkelte nye bestemmelser, og størsteparten af lovens tekst er uændret.

Som noget nyt fastsættes nu bl.a. bestemmelser, der synliggør nyere miljøpolitiske principper såsom »forsigtighedsprincippet« og »renere teknologi-princippet«. Også »princippet om bæredygtighed« er indarbejdet i selve formålsparagraffen for dermed at anlægge en bredere miljøindfaldsvinkel. Formålsparagraffen er desuden udvidet, så loven i fremtiden også kan anvendes på »den grænseoverskridende forurening« fra skibe og platforme.

I lyset af de senere års olieforureningsulykker (bl.a. Exxon-Valdez-ulykken i Alaska og Braers forlis ved Shetlandsøerne) er der desuden indført en bestemmelse, der sikrer, at Danmark opfylder og ratificerer den globale OPRC-konvention (den internationale konvention om beredskab, bekæmpelse og samarbejde i tilfælde af omfattende olieforurening).

Visse aktiviteter, som den nuværende lov tillader, bliver helt forbudt. Det gælder dumpning og afbrænding af affald fra land, som i praksis i årevis allerede har været forbudt.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af en række ændringsforslag stillet af miljøministeren. Blandt andet skal amtsrådet i fremtiden have samtykke fra Skov- og Naturstyrelsen, før der kan gives tilladelse til dumpning af havbundsmateriale i områder, der er beskyttet af enten EF-fuglebeskyttelsesdirektivet (79/409/EØF) eller EF-naturbeskyttelsesdirektivet (92/43/EØF). Det samme gælder dumpning på lavvandområder under 6 m.

Lovforslaget vedtaget med 106 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Martin Glerup (S), Filt Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Pelle Voigt (SF), Ernst B. Schmidt (FP) og Vibeke Grønbæk (RV)