Luk

Luk
Luk

Luk

L 198 Forslag til lov om Københavns Lufthavne A/S.

Af: Trafikminister Knud Østergaard (KF)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 199.

Efter 1.beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven bemyndiges trafikministeren til at iværksætte oprettelsen af et aktieselskab, som kan overtage driften af statsvirksomheden Københavns Lufthavnsvæsens to lufthavne, henholdsvis i Kastrup og i Roskilde.

Aktiekapitalen i selskabet på 900 mio. kr. ejes i første omgang fuldt ud af staten.

Det nystiftede selskab, Københavns Lufthavne A/S, skal ifølge loven overtage driften af de to lufthavne og lufthavnenes faste ejendomme med tilhørende bygninger, anlæg samt løsøre, og ved overtagelsen indtræder selskabet endvidere i samtlige statsvirksomheden Københavns Lufthavnsvæsens rettigheder og forpligtelser.

Ifølge loven indbetaler selskabet i forbindelse med overtagelsen af lufthavnene et kontantbeløb på 1.200 mio. kr. til statskassen.

Beløbet reguleres med de på finansloven for 1990 ikke afholdte anlægsinvesteringer samt den ændring i driftsresultatet, som kan konstateres pr. 1. oktober 1990.

Efter en overgangsperiode skal der ifølge regeringens hensigt ske udbud af indtil 25 pct. af aktierne på det fri marked.

Loven indeholder endvidere bestemmelser om, at selskabet skal respektere alle nuværende og kommende internationale aftaler vedrørende regulering af civil lufttrafik, og om, at trafikministeren kan give selskabet direktiver for udførelsen af dets virksomhed for at tilgodese samfundsmæssige eller overordnede trafikale hensyn. Af loven fremgår det derudover, at trafikministeren skal godkende selskabets vedtægter og ændringer i disse.

I loven er endvidere nærmere foreskrevet bestemmelser om personalets stilling ved overgang til aktieselskabsformen.

Loven medfører endelig, at lov nr. 109 af 11. marts 1981 om Københavns Lufthavnsvæsen ophæves.

Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af et af trafikministeren i betænkningen stillet ændringsforslag om regulering af de af selskabet kontant indbetalte 1.200 mio. kr.

Det fremgik endvidere af betænkningen, at trafikministeren over for Trafikudvalget havde oplyst følgende:

'Regeringen forventer, at der snarest efter selskabets stiftelse optages forhandlinger om løn- og ansættelsesvilkår for personalet, idet det må forventes, at en del vil ønske ansættelse i det nye selskab på overenskomstmæssige vilkår.

Regeringen er indstillet på at tilslutte sig en ordning, hvorefter allerede ansatte tjenestemænd, der overgår til tjeneste som tjenestemænd i det nye lufthavnsselskab, uanset bemærkningerne til lovforslagets § 7 kan opretholde deres tjenestemandsstatus ved avancement, som er naturligt for den pågældende personalekategori.'

Lovforslaget vedtaget med 70 stemmer (KF, V, FP, RV, CD, KRF og Hugo Holm (UP)) mod 58 (S, SF og ved en fejl 1 (FP)).
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Jens Kristian Hansen (S), Kaj Ikast (KF), Svend Heiselberg (V), Ole Henriksen (SF), Ernst B. Schmidt (FP), Arne Melchior (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)